pondělí 30. března 2015

Sójový nápoj

Vyzkoušela jsem Alpro sójový nápoj Original. Našla jsem nějaké informace o sójovém nápoji. Hojně se využívá v Číně a používá se k výrobě tofu. Vyrábí se rozdrcením sójových bobů, vylouhováním ve vodě a povařením. Sójový nápoj vypadá podobně jako mléko, ale chutí a vlastnostmi se od něj liší. Nemůže plně nahradit kravské mléko.V pečení se dá využít stejně jako obyčejné mléko. Chuť je odlišná a ne každému musí chutnat. Spousta lidí dává přednost kravskému mléku a to hlavně díky vysoké ceně sójových „mlék“ (2x - 3x vyšší). Sójový nápoj je 100 % rostlinný, lehce stravitelný, bez obsahu laktózy a lepku. Obsahuje Vápník, vitamíny B2, B12, D a má pouze 39 Kcal/100 ml.

Zde můžete vidět odlišnou barvu mlék.


sobota 28. března 2015

Domácí sýrové bulky

Zkoušeli jste někdy upéct sýrové bulky? Pokud vám nevadí čekání na kynutí, tak šup do kuchyně. Jsou rozhodně lepší než kupované a navrch si dáte sýru, kolik jen chcete. Mám pro vás 2 verze - celozrnné a obyčejné. Je jen na vás, které vyzkoušíte. Nejchutnější jsou ještě teplé.

Ingredience:
2 a 1/4 hrnku hladké mouky
1 balíček sušeného droždí (čerstvé droždí)
lžičku soli
lžičku cukru
250 ml vody
plátkový sýr (dle chuti, já dala Madeland)
Postup:
Smícháme v míse všechny suché ingredience, poté přilijeme vodu. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu vykynout pod utěrkou (nechte nejlépe u topení). Vytvarujeme bochánky a dáme je na plech vyložený pečícím papírem na 20 minut kynout. Navrch každé bulky položíme plátek sýru. Pečeme 20 minut na 200°C. 

Poznámky: Hrníček používám o objemu 250 ml. Ingredience vyjdou na 6 větších bulek. Pokud se těsto lepí, tak přidejte více mouky.


čtvrtek 26. března 2015

Ke kávě nebo k čaji

Hledáte něco chutného k zakousnutí k čaji nebo ke kávě? Mám tu pro vás 3 recepty, kterými klidně pohostíte návštěvy. Doporučuji vám strouhanou buchtu, která uspěla u mé rodiny a přátel.

Strouhaná buchta s broskvemi

Ingredience:
těsto
400 g hladké mouky
150 g cukru
270 g tuku na pečení (Hera)
1 žloutek
1 kypřící prášek
2 lžíce kakaa
náplň
500 g tvarohu
4 lžíce vaječného likéru
 250 g cukru
1 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr
3 vejce
1 broskvový kompot
Postup:
Suroviny na těsto smícháme v misce a zpracujeme těsto, které rozdělíme na polovinu. Plech si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Jednu část těsta nastrouháme na plech. Náplň připravenou z tvarohu a ostatních surovin rozetřeme na těsto. Navrch rozložíme měsíčky broskví a nastrouháme druhou část těsta. Pečeme 30 minut na 180°C. 

Poznámky: Použijte plech nebo dortovou formu o průměru 28 - 30 cm. 


středa 25. března 2015

Inspirativní snídaně


Ahoj všichni, hlavně milovníci snídaní. Mám tady pro vás pár inspirací na chutnou a docela i zdravou snídani. Určitě si každý z vás vybere tu pravou. Ke snídaním na fotkách mi většinou chybí pití, ale určitě si dejte např. čaj, kávu, mléko (kravské, sojové), ovocný džus (nejlépe domácí), kakao (dejte si do něj mini marshmallows, když se postupně rozpouští, tak jsou vážně super). Velmi častou snídaní bývá ovesná kaše. Je snadná na přípravu, zabere jen pár minut a dá se dobře kombinovat.

Základní recept na ovesnou kaši

Ingredience:
ovesné vločky (doporučuji jemné z Lidlu)
mléko
voda
Postup:
Do menšího hrnce nasypeme vločky (množství záleží na vás, někomu stačí 50 g a jinému 70 g), zalijeme je vodou tak, aby byly pod vodou a neplavaly. Chvíli povaříme, dokud nevznikne hustá hmota. Postupně přiléváme mléko. Hotová kaše nesmí být moc tekutá. Kaši nalijeme do misky nebo hlubokého talíře.

Poznámky: Do základního receptu můžete přidat sladidlo (med, třtinový cukr), koření (skořice, muškátový oříšek, perníkové koření), kokos, jablečné pyré apod.

Zdobíme ořechy (vlašské, pekanové, mandle...), ovocem (banán, jahody...), semínky (sezamová, slunečnicová), alpro dezertem...

Ovesné kaše se dají koupit i instantní např. od značky Emco, Semix. Ty se pouze zalijí teplou vodou a máte hotovo. Záleží na Vás, jestli si uděláte domácí nebo kupovanou. Já si myslím, že domácí je lepší, jelikož si do ní přidáte, co máte rádi. 


neděle 22. března 2015

Lotus sušenky

Určitě všichni znáte značku Lotus a jejich tolik oblíbené karamelové sušenky. Nejenom, že jsou výborné k šálku kávy, ale jde z nich vytvořit chutný Cheesecake. Mám pro vás zdravější verzi z tvarohu, ale určitě půjde upéct i třeba z mascarpone. V receptech vycházím ze základních surovin a postupu, pozměňuji akorát ovoce navrchu.

Tvarohový Cheesecake s malinami

Ingredience:  
sušenkový základ
250 g Lotus sušenek
trochu mléka
tvarohová náplň
3 vaničky odtučněného tvarohu
3 vejce
5 - 10 lžic třtinového cukru (přesné množství dle chuti)
rozvařené maliny
125 g čerstvých malin
třtinový cukr  

Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
2. Rozemeleme si sušenky v mixéru nebo v pytlíčku válečkem. Naředíme mlékem, tak aby vznikla hutná hmota. 
3. Formu vyloženou pečícím papírem vyplníme sušenkovou hmotou. Dáme péct 10 minut na 180°C.
4. Maliny povaříme s cukrem, dokud nevznikne omáčka.
5. V míse smícháme 3 tvarohy, 3 vejce a cukr. Náplň a maliny vlijeme na vychladlý korpus a dáme péct cca 50 minut na 150°C.
6. Hotový necháme vychladnout a dáme chladit do lednice. 

Poznámky:  Formu jsem použila o průměru 25, 5 cm. Nejchutnější je další den. Recept jsem poupravila od Cristineor z Instagramu.

Seznámení

Všechny Vás zdravím!
Jmenuji se Aneta, jsem obyčejná 17. letá dívka. Bydlím poblíž Litoměřic. Jsem studentkou Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb. Studuji sociální činnost a ráda bych jednou pomáhala lidem. Mezi mé záliby patří běhání (za oddíl ASK Lovosice), odmala jsem se věnovala výtvarnému umění (ZUŠ Litoměřice). Jsem aktivní člověk, který by nevydržel bez pohybu. Dále mě zajímá jídlo, hlavně pečení a aranžování do finální podoby.