pátek 3. dubna 2015

Velikonoce

Ahoj všichni! S babičkou jsem se pustila do pečení. Její kynuté recepty jsou nejlepší. Sice je jejich příprava delší, ale na chuti je to určitě znát. Pekly jsme malé koláčky a mazance. Babička má tyto recepty od maminky a babičky. Peče a vaří už od 12. let, teď je jí 86 let a stále stojí u plotny, za což ji obdivuji.


Mazanec

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
220 g másla (Hery)
220 g cukru
2 nebo 3 žloutky + 1 vejce na potření
trochu vlažného mléka
50 g droždí
špetka soli
trochu citrónové kůry
rozinky
mandlové plátky
Postup:
Smícháme mouku s cukrem, solí. Rozpustíme máslo. Droždí rozdrolíme do vlažného mléka a čekáme až vykyne, poté ho přidáme k ostatním surovinám. Vařečkou vypracujeme těsto. Necháme ho kynout nad hrncem s vlažnou vodou. Po vykynutí zpracujeme ručně těsto. Přimícháme rozinky. Vytvoříme 2 bochánky, které necháme ještě kynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme na 150°C cca 45 minut. 

Poznámky: Plátky mandlí dávat nemusíte. Z těsta lze upéct 2 mazance nebo 2 vánočky. Netuším, proč popraskaly, ale babičce zatím nikdy nepopraskaly. 




Koláčky

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
200 g cukru
200 g másla (Hery)
3 žloutky + 1 vejce na potření
trochu vlažného mléka
50 g droždí
špetka soli
trochu citrónové kůry

Postup:
Smícháme mouku s cukrem, solí. Rozpustíme máslo. Droždí rozdrolíme do vlažného mléka a čekáme až vykyne, poté ho přidáme k ostatním surovinám. Vařečkou vypracujeme těsto. Necháme ho kynout nad hrncem s vlažnou vodou. Po vykynutí zpracujeme ručně těsto. Koláčky tvoříme, buď vykrajováním nebo tvarováním, pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každého uděláme důlek a necháme chvilku kynout. Okraje pomažeme vejcem a propícháme střed koláčku vidličkou. Důlek plníme náplní a posypeme drobenkou. Pečeme na 150°C cca 15 - 20 minut. 

Poznámky: Jablečné a tvarohové koláčky můžete posypat drobenkou a skořicí. Z těsta se upeklo 5 plechů po 20 kusech, takže 100 kusů. Záleží na velikosti, pokud uděláte menší, tak jich máte více.




Drobenka

Ingredience:
140 g polohrubé mouky
100 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr

Postup:
Vše vložíme do mísy a ručně zpracujeme sypkou hmotu.

Náplň

Tvarohová

Ingredience:
1 vanička tvarohu (250 g)
žloutek
cukr
Postup:
Smícháme tvaroh se žloutkem a cukrem.

Jablečná

Ingredience:
5 jablek
skořice
cukr
muškátový ořech
Postup:
Umyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka. V menším hrnci je povaříme s cukrem. Přidáme trochu skořice a muškátového ořechu. 

Maková

Ingredience:
200 g mletého máku
cukr
trochu mléka
Postup:
Povaříme mák s trochou mléka, přidáme cukr.

Švestková(povidlová)

Teď jsem použila kupovaná povidla od Hamé, protože není švestková sezóna.
Ingredience:
švestky
cukr
Postup:
Umyjeme a vypeckujeme švestky. Povaříme je s cukrem. Poté propasírujeme.



Žádné komentáře:

Okomentovat