pondělí 13. dubna 2015

Jarní závitky

Všichni jste už určitě někdy jedli jarní závitky, které nabízí snad každé vietnamské bistro. Domácí obsahují více masa než ty kupované, které jsou spíš zeleninové. Ve vietnamštině se nazývají nem rán. Recept mám od přítele, který připravuje vše od oka, takže přesné množství ingrediencí nevím. Suroviny se dají sehnat v Sapě v Praze, ve vietnamských večerkách, obchodech nebo i v supermarketu. Nejtěžší je dle mého balení závitků do rýžového papíru, což se nemusí každému napoprvé povést. Stačí malá dírka a směs při smažení vyteče nebo se závitek rozbalí. Chce to cvik. 

Ingredience:
1 kg vepřového mletého masa (nejlíp 2x umletého a bez tuku)
1 mrkev
1 cibule (šalotka)
jarní cibulka
fazolové výhonky
3 - 4 vejce
houby - Jidášovo ucho
sůl Bot canh
koření Aji-No-Moto (glutasol)
pepř
rýžový papír
rýžové nudle mien
rybí omáčka (např. Rybí omáčka Chin-Su s vůní lososa)
Můžete přidat:  čerstvý koriandr, kedluben, krevety
Dále potřebujete:  pivo nebo vodu, rostlinný olej, hlubokou pánev

Postup:
Houby 10 minut povaříme ve vroucí vodě. Fazolky také vaříme 10 minut, dokud nejsou měkké. Vše přecedíme. Nudle zalijeme horkou vodou a čekáme na změknutí. Mrkev (kedluben) oloupeme a nastrouháme. Cibuli (šalotku) a jarní cibulku nakrájíme na malé kousky. Houby nakrájíme na kousíčky a vždy nejdřív vyřízneme tvrdý střed. Rýžové nudle musíme taky zkrátit. Ve velké míse smícháme maso, vejce, houby, mrkev, cibule, fazole, koření, omáčku. Vše pořádně promícháme (nejlépe rukou). Směs zabalíme postupně do rýžového papíru. Smažíme na hlubší pánvi s hodně oleje. Olej musíme nejdřív, co nejvíc zahřát, poté ztlumíme plamen a vložíme závitky. Nesmí se dotýkat a musíme je často otáčet (nejlépe hůlkama). Hotové vložíme na talíř s ubrouskem a čekáme až se odkape olej. Hotové podáváme s omáčkou, ale nemusí být.


Omáčka

Ingredience:
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
5 lžic vody
1 cibule
pár stroužků česneku
Postup:
Rozmícháme vodu s cukrem. Přilijeme omáčku, promícháme, zakápneme citrónovou šťávou. Cibuli a česnek nakrájíme na kousky a přidáme do omáčky. 

Poznámky: Recept vyjde na 28 závitků. Nejíte houby? Jidášovo ucho má neutrální chuť, takže ho určitě nevynechávejte. Pokud se Vám závitky nepovedou, tak si z toho nic nedělejte. Já je mám podle slov mého kluka ošklivé a tlusté. Hlavní je chuť, takže nevadí, že nevypadají výstavně. 

Hotovo. Dobrou chuť!


Rýžový papír doporučuji tento, protože je hodně tenký. 
V supermarketech můžete sehnat tlustší a ty nejsou tolik dobré.


    Všechny suroviny 


   Příprava nudlí a hub


 Hotová směs


 Rýžový papír namočíme rukou na prkénku a necháme ho chvilku změknout na novinovém papíru. Pokud se papír trhá, tak ho radši vyhodíme.


 Balení závitků




 Před smažením


 Při smažení


 Hotové s omáčkou

2 komentáře:

  1. Závitky vypadají lákavě. Zkoušela jsem podle jiného receptu, ale nebylo to ono. Možná vyzkouším i podle vás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj přítel je takhle připravuje už odmalička a chutnají mu. Věřím, že se vám povedou. :)

      Vymazat